Vil du vide mere om

Metakognitiv terapi

Hvad er Metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi (MCT) er en nyere evidensbaseret behandlingsmetode til behandling af psykiske lidelser som depression pg stress. I den metakognitive terapi er målet at fjerne tidskrævende tanker og bekymringer ved at udvikle nye måder, man kan forholde sig til negative tanker på.

Metoden bag Metakognitiv terapi?

Den Metakognitive metode er udviklet af Adrian Wells – psykolog og professor i klinisk psykologi – og baseres på forskning omkring det faktum, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os syge, deprimerede og angste, men snarere den tid vi bruger på at bearbejde og bekymre os om disse negative tanker.

Modsat den klassiske kognitive behandling, som tager udgangspunkt i arbejdet med indholdet af tankerne, så arbejder den metakognitive terapeut i samarbejde med sin patient på at få ledt opmærksomheden væk fra alle de mange de mange tanke og bekymringer.

4.6/5 - (5)

Er du i tvivl om hvilken terapiretning du skal vælge?

Hvis du er i tvivl om det er Kognitiv terapi eller Metakognitiv terapi der er bedst for dig, så kan du se alle psykologerne samlet her

Hvad er Metakognitiv Terapi?

Metakognitiv terapi  er en nyere og evidensbaseret terapiform.  Metakognitiv terapi er udsprunget af kognitive terapi. Metakognitiv terapi (MCT) har vist sig at være særdeles effektiv i behandling af depression, angstlidelser og OCD.
MCT der bygger på den grundantagelse, at psykisk lidelse opstår på baggrund af overdreven opmærksomhed på tanker, bekymringer, negative følelser og frygt.

Metakognitiv terapi (MCT / Metacognitive therapy) er udviklet af professor Dr. Adrian Wells, University of Manchester, England

Her kommer der snart en længe tekst om Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi i Kbh

Metakognitiv terapi er en relativt ny behandlingsform, som fokuserer på den måde, vi tænker på, og ikke på indholdet i vores tanker. Behandlingsformen er baseret på ny forskning, hvilket betyder, at den kan anvendes i forbindelse med mange forskellige psykiske problematikker – også i forhold til stress.

Indholdet i vores tanker kan vi ikke selv styre, men på det metakognitive niveau, altså på hvordan vi tænker og ikke hvad, kan vi træne vores tankeprocesser. Alt peger faktisk på, at mennesker med psykiske udfordringer tænker for meget. Med metakognitiv terapi lærer du at tænke mindre og begrænse den tid, du bruger på at dvæle ved tanker, der gør dig angst eller bekymret.

Behandlingen fokuserer derfor ikke på indholdet af tankerne, men på klientens opfattelse af sin egen psykiske coping. Det vil sige, at man ikke behøver at bearbejde sine tanker i traditionel forstand. Metakognitiv terapi går til sagens kerne uden at dykke ned i problemerkendelse og fejlfinding. København psykolog kan tilbyde metakognitiv terapi som en mulighed for klienter, der ønsker at arbejde med deres tankeprocesser og opnå en bedre forståelse af, hvad der sker i deres hoved.

Ved metakognitiv terapi lærer klienten at observere sine egne tankeprocesser og acceptere, at det, der sker i hans eller hendes hoved, blot er nogle tanker, og ikke nødvendigvis en refleksion af virkeligheden. Behandlingsformen er effektiv, da den hjælper klienten med at opnå en fornyet bevidsthed om sig selv og sit eget tankemønster. Metakognitiv terapi kan derfor være en god behandlingsmulighed for dem, der ønsker at lære at tænke mindre og begrænse deres bekymringer.

Styrer dine tanker dig?

Metakognitiv terapi er en relativt ny behandlingsform, der fokuserer på vores tankeprocesser og hvordan de påvirker vores mentale tilstand. I København er der flere psykologer, der arbejder med metakognitiv terapi og tilbyder denne behandling til klienter med forskellige psykiske problematikker.

Metakognitiv terapi er en transdiagnostisk behandlingsmetode, hvilket betyder, at den kan anvendes i forbindelse med mange forskellige psykiske problematikker – også i forhold til stress. Behandlingsformen er baseret på ny forskning, der viser, at vores psyke er selvregulerende. Det vigtige er, hvordan klienten opfatter sin egen psykiske coping. Med metakognitiv terapi lærer klienten at tænke mindre og begrænse den tid, men på det metakognitive niveau, altså på hvordan vi tænker og ikke hvad.

Denne terapiform egner sig særligt godt til arbejdet med bekymringer og grublerier. I metakognitiv terapi arbejder man med at udvikle kontrol over, hvor meget tankerne og følelserne fylder, og klienten lærer at tage afstand fra negative og destruktive tankemønstre. I stedet for at dvæle ved tankerne, der gør en angst eller bekymret, lærer klienten at fokusere på konstruktive handlemuligheder og positiv tænkning.

Metakognitiv terapi kan hjælpe klienten med at udvikle en metakognitiv bevidsthed, hvor man er i stand til at observere sine egne tanker og følelser på en mere distanceret måde. Med denne bevidsthed kan klienten bedre vurdere, om tankerne og følelserne er hensigtsmæssige og konstruktive eller om de skal lades passere. Klienten lærer også at stille sig selv spørgsmålet: Kan jeg håndtere det, der sker, og mine egne tanker?

Metakognitiv terapi er en nyere behandlingsform med veldokumenteret effekt, og den kan anvendes til en lang række forskellige psykiske problematikker. I København er der flere psykologer, der tilbyder metakognitiv terapi og som kan hjælpe klienter med at få mere kontrol over deres tankeprocesser og deres mentale tilstand.

Følelser og adfærd

Inden for Metakognitiv terapi antages det at vores følelser og adfærd i høj grad bestemmes af hvordan vi strukturerer verden ved hjælp af tænkning, antagelser, og evalueringer. Målet med Metakognitiv terapi er at erstatte identificerede destruktive tanke- og handlingsmønstre med nogle mere realistiske Kognitiv psykolog København eller mindre destruktive.
Kognitiv terapi fokuserer på, hvad patienten tænker om sig selv og sine personlige problemer. Charlottenlund psykolog Klik her psykologer i Charlottenlund, København Hvis du skal bruge en god psykolog på Vesterbro kan du klikke her psykolog på Vesterbro i København Kognitivt adfærsterapi bliver specielt brugt ved depression og angst, men kan også bruges til en række andre psykiske problemer. Metakognitiv terapi er en terapiform hvor man som regel har ugentlige samtaler gennem ca. 3 måneder. Hvis du har brug for terapi Klik her psykologer i København

PSYKOLOGER I HOVEDSTADSOMRÅDET

Psykologer Psykolog Kognitiv Terapi Kognitiv Adfærdsterapi København K København V Frederiksberg Hellerup Faxe Nordhavn Frederiksberg Amager Hellerup psykolog Klik her psykologer i Hellerup, København

Er du psykolog?

Hvis du er psykolog og arbejder med Kognitiv terapi eller Metakognitiv terapi så har du mulighed for at komme med på oversigterne her på kognitivepsykologer.dk